א' הוא גבר צעיר, סטודנט והומוסקסואל מוצהר אשר היה מעורב במספר מפגשים מיניים לאחרונה. הוא נטל PrEP, ולא השתמש בקונדום. בימים האחרונים א' החל להרגיש אי נוחות בפי הטבעת, וכשניגש לרופא הוא מעט חשש שמא הרופא יבצע בדיקת משטח רקטלי. הרופא הרגיע אותו, ואמר שניתן להסתפק בבדיקת שתן. בדיקת השתן יצאה תקינה, מה שהוביל בהמשך לאבחון של דלקת בפי הטבעת של א', ממקור אשר קשור למחלות מעיים דלקתיות (IBD), שמחלת קרוהן הידועה משתייכת אליהן.
על פניו נראה כמו סיפור רגיל, אולם, בסיפור (בדוי) זה מסתתרת תופעה אשר תוארה במחקר שנערך לאחרונה בבית החולים שיבא על ידי ד"ר יצחק לוי. במסגרת המחקר, התגלה כי רופאים רבים נמנעים מלערוך בדיקות משטח רקטלי אצל מטופלים, בין אם מחוסר מודעות, ובין אם מאי נעימות, תוך הסתפקות בבדיקת שתן שלא מכסה את כל סוגי המפגעים, וכך עלול להתבצע אבחון שגוי של דלקת בפי הטבעת, מה שמוביל לטיפול לא מתאים ולסיבוכים אפשריים בהמשך הדרך.
למרות ההמלצה הרפואית הקוראת לקיום יחסי מין מוגנים, ישנם שבוחרים בקיום מגע מיני לא מוגן. חשוב לציין שגם תחת PrEP מומלץ להשתמש בקונדום, ומי שבוחר שלא לעשות זאת צריך להיות מודע לכך שהוא נמצא בקבוצת סיכון להידבקות במחלות מין שונות. על הממסד הרפואי להיות ערני במיוחד כלפי קבוצות הסיכון השונות, וגם על המטופל מוטלת אחריות, שמתחילה בחדר המיטות וממשיכה לבדיקה אצל הרופא במסגרתה עליו לדאוג לכך שתתבצע בדיקה מקיפה למחלות מין.
מחלות בפי הטבעת נפוצות במיוחד אצל גברים אשר מקיימים יחסי מין עם גברים, ודלקות באיזור זה נובעות במקרים רבים בעקבות הימצאות של חיידק המועבר ביחסי מין כמו כלמידיה טרכומייטיס. אבחון נכון של הימצאות החיידק, יוביל לטיפול המתאים ביותר. לעומת זאת, במידה ולא מתבצעת בדיקה לחיידק, עלולה להתבצע אבחנה שגויה- לדוגמה אבחנת מחלת מעי דלקתית ,כפי שהודגם ב-16 מקרים שונים במאמר הנ"ל. אבחנה זו עלול להוביל לטיפול תרופתי שלא רק שלא יעזור לבעיה, אלא עלול להחמירה.
בדיקת משטח רקטלי איננה כואבת, וכוללת איסוף דגימה מפי הטבעת על ידי מקלון צמר גפן. מודעות לחשיבותה אצל אוכלוסיות בסיכון הינה מהותית עבור צוות רפואי, אולם גם למטופל חשוב שתהיה מודעות למשמעות הבדיקה, כך יתבצע אבחון מדויק, והטיפול יהיה אפקטיבי.
מקור: https://www.ijidonline.com/article/S1201-9712(18)34491-6/pdf